Mimarlık hakkında bilgiler

 

Türkiye'de Mimarlık Fakülteleri Hakkında

Tarihçe

Mimarlık alanı, Türkiye'deki uygarlığın yüzyıllarca çok eskilere dayandığı bir alandır. Roma İmparatorluğu'nun Türkiye'deki sunduğu mimari kalıntıları ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan kapsamlı mimari eserler, uzun süreli geçmişini gösterir.

Atatürk’ün Anayasasında Mimarlık, Türkiye'nin neredeyse tüm alanlarında lider bir disiplin olarak tanımlanmıştır. Sanat, uygulamalı alanlar, tarih ve teknoloji içerecek şekilde tarif edilmiş olmasına rağmen, daha modern anlamda gelişmesinin nedeni, baskınlaşan sanat, bilim ve teknolojideki değişimlerdir. 20. yüzyılda, yeni bilgi alanlarının inşası, modern teknolojinin entegrasyonu ve uygulanan ekolojik düzenlemeler, mimarlığı Türkiye'de özelleştirmiştir.

Üniversitelerdeki Mimarlık Alanı

Mimarlık fakülteleri, Türkiye'deki üniversitelerde sayısız farklı müfredata sahip mühendislik, tasarım, arkeoloji ve planlama dahil olmak üzere çeşitli alt kategorilere kurulmuştur. Mimari tasarım, yapı laçk ve çevre mimarlığını içeren klasik yapı tasarımı alanı, üniversitelerin mimarlık fakültelerinde en çok temsil edilen alanlardan bazılarıdır. Bunun yanı sıra Yapı Teknolojisi, İç Mekân Tasarımı, Akustik Mühendisliği, Bina Fiziği gibi çeşitli uygulamalı alanlar da tekrarlanmaktadır.

Yapı Teknolojisi alanında, üniversiteler, üniversite düzeyinde modern tasarım konseptleri kullanma yeteneklerinin gelişimine odaklanmıştır. Bu alanda öğrenciler, proje yönetimi konularının geniş bir yaklaşımını öğrenecek ve bu stratejileri farklı tasarım projelerinde uygulayacaktır. Okulun mimari fakültesine ek olarak, Yapı Teknolojisi bölümündeki öğrenciler, yakın zamanda binaların etkin kullanımına ve seçilebilecek materyallerin kullanımı vb. Konulara ilişkin vaka çalışmalarını bilgi ve uygulamalar halinde öğrenecek.

İç Mekan Tasarımı ise dikkatli planlama ve verimli kullanım düşüncesi üzerine kurulmuştur. İç Mekan Tasarımı yapıların nasıl işletileceğini ve estetik her açıdan insanların hangi mekânlara sahip olduklarını ve bunların nasıl kullanılacaklarını anlamamızı sağlar. Konseptin dışında, İç Mekan Tasarımı okumak, tasarımların nasıl gerçekleştiğini anlamaya yardımcı olmak, tasarımlardaki estetiğin değerlendirilmesi ve üretim öncesi tasarım problemlerinin çözümüne yardımcı olmak amacıyla da kullanılır.

Akustik Mühendisliği alanında, öğrenciler akustik davranışını, ses yalıtım teknolojisinin ve ses simülasyonu bilgisayar modellerinin nasıl kullanılacağını öğrenecekler. Bilgisayar simülasyonlarından yararlanma, ses yayılmasını ve yansımasını inceleyerek, yapısal ses geçirmezlik, iç veya dış ortamlardaki kaynak-alıcı arasındaki etkileşimin yönetilmesi arasındaki bağıntıyı anlamamızı sağlayacak.

Bina Fiziği bölümünde öğrenciler, yaşam alanlarının disiplinler arasındaki etkileşimini öğrenecekler. Yaklaşım, mekân tasarımındaki çarpıcı etkilere adanmış ve bu mekânların tasarımının enerji verimliliğine nasıl doğru yöne gideceğini, ısı ve ses transferinin nasıl azaltılabileceğini ve doğa koşullarının göz ardı edileceğini keşfederek öğrenmeyi amaçlar.

Fakülte Programları

Mimarlık Fakülteleri, uzmanlaştırılmış eğitimlerden oluşan programlar sunmaktadır. Eğitim programları arasında, tasarım ve proje yönetimi bilgisine kadar uzanan karmaşık bir yelpazeye bağlı olarak, çarpıcı endüstri desteğiyle birlikte gelişmiş mezuniyet programları içerirler. Mimarlık fakültesi programları arasındaki bazı örnekler

  • Mimari Tasarım: Öğrenciler, geniş pratiğe dayalı eğitimin yanı sıra Yenilikçi tasarım yaklaşımlarını öğreneceklerdir. Bu program, karmaşık tasarım felsefesi, modellenme, esnek tasarım konuları ile birlikte otantik tasarım becerilerini desteklemek için kullanılacak.
  • Mimarlık Proje Yönetimi: Öğrenciler, mimarlık proje yönetiminin önemini ve kapsamını keşfedecekler. Ayrıca projelerin zamanla ve maliyete uygun şekilde planlanması, değerlendirlmesi, yönetilmesi ve denetlenmesi konularında bilgi edinmek için girişimci ruhtan yararlanacaklar.
  • Planlama ve Çevre Mühendisliği: Öğrenciler, planlama ve çevre mühendisliği hakkında derinlikli bir eğitim alacaklar. Program, geleneksel yerel ve iç mühendislik özelikleri, çevresel zorluklar, kaynak kullanımının etkileri ve günlük problemlerin çözümü gibi temaları içeriyor.

Mezuniyet Programları

Türkiye'nin mimarlık fakülteleri arasında, öngörülen mezuniyet programları arasında bazı kompleks alanlar bulunmaktadır. Programlarda aşağıdaki örnekler gösterilmiştir:

  • Yenilikçi Tasarım: Çağdaş tasarım felsefesi, çevre, estetik ve teknolojinin öznel değerlendirmesini içeren bir programdır. Öğrenciler, araçlarını geliştirerek çarpıcı tasarım seçenekleri üzerinde çalışabilecekler.
  • Planlama ve Ekoloji: Bu program, çevre planlamasının özellikleri ve uygulamalarını ifade eder. Bu programda öğrenciler, çevreye etkisi olan süreç ve politikaların ayarlanması ve kontrol edilmesi konularında pratik bilgi sahibi olacaklar.
  • Proje Yönetimi: Program, standart çözümlerin anlaşılması üzerine odaklanır. Programda mevcut bilgiler, çözümlemeler ve çözümler desteklemek için protokoller kullanılarak kullanıcıların inşaat ve bina sektöründeki piyasanın gerektirdiği gerekliliklerin yerine getirilmesini sağlar.

Mimarlık Akreditasyonu

Mimarlık Akreditasyonu, üniversitelerdeki mimarlık fakültelerinin kalitesini ve mezunlarının yeteneklerini belirtmek için kullanılmaktadır. Akreditasyon, organizasyonun ibaresinin ve diğer ilgili kriterlerin kapsayıcılığının belgelendirilmesidir. Akreditasyon, mezuniyet standartlarının belirli bir seviyeye ulaşmış olmasına dayanan programların onaylanması dışında, okulun yeteneklerine göre standartların önceden belirlenmesine ve öğrencilerin zorunlu olarak çeşit

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *