Çok Kullanılan Autocad Komutları

 

Çok Kullanılan Autocad Komutları

Autocad Komutlarının Temel Özellikleri

Autocad tamamen bir hesaplama programıdır. Kendisinden talep edilen farklı işleri hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu programda çalışma alanı olarak adlandırılan çizim alanı sayesinde, çizilecek öğeler komutlar aracılığıyla ekrana getirilebilir. Bu öğeler kapsamlı olan komut listesinin yardımı ile analiz edilebilir, değişiklikler yapılabilir ve üretim için gerekli olan tasarımlar oluşturulabilir. Autocad komutlarının genel özelliklerini sıralayacak olursak;

  • Autocad komutları, hayal gücümüze göre istediğimiz çizimler oluşturmaya yarayan genel amaçlı bir yazılımdır.
  • Zaman verimliliği, çalışmalarınızı daha etkili ve daha az zamanda gerçekleştirebilmeniz için sağlanmış bir özelliktir.
  • Görsel uyumluluğu, tasarım yaptığınız herhangi bir projenin ihtiyacı olan görsel öğelere sahiptir.
  • Ön Ayarlar, belirli komutlar için ayarlanmış kısayolları var. Böylece projenizi çok daha hızlı özelleştirebilirsiniz.
  • Formatlar, Autocad’in düzinelerce sunabileceği formatlar bunlar arasında DWG, DXF, PDF, 3DS ve DGN formatları bulunuyor.

Autocad Komutlarının Farklı Kullanımları

Kullanıcıların binlerce komut içeren AutoCAD yazılımından maksimum performans elde etmeleri için bu komutların farklı kullanımları değerlendirilmelidir. Aşağıda listelenen belirli komutların farklı kullanımlarının inceleneceği proje çalışmaları için yardımcı olacaktır:

  • LINE: Bu komut üzerine tıklayarak, mekanik tasarımlar, cam şekilleri, grafikler, mobilya modelleri vb. gibi çizimler için hızlı bir çizim özelliğini sunar. Line komutu kullanılarak, doğrusal çizimler mekanik türde yaygın olarak kullanılır.
  • MOVE: Move, seçilen öğeleri herhangi bir noktadan başka bir noktaya taşımanızı sağlar. Bu işlem için mouse tuşları kullanın ve seçili öğelerin üzerine tıklayın. Tıklama işlevleri movenin hızını arttırabilecektir ve herhangi bir öğenin yerini daha hızlı değiştirebileceksiniz.
  • ARRAY: Array, seçili öğeleri herhangi bir düzende göstermek için kullanılır. Herhangi bir ortamda dairesel, lineer, doğrusal olmak üzere 3 tür düzen kullanılır. Bu komut seçilen öğeleri istenen şekilde tekrarlamanıza olanak sağlar.
  • MIRROR: Mirror command üzerinde tıklanarak, seçilen öğelerin konumu veya herhangi bir eksen boyunca simetrik olarak çizimi sağlar. Palet üzerinde Mirror seçildikten sonra, kullanıcının nereye simetrik anahtarlamanın yapılacağını etkili bir şekilde görmesine izin vermektedir. Zor pozisyonlandırmalarda mirror komutu işleri çok hızlı bir şekilde yapan bir özelliktir.
  • OFFSET: Offset komutu, seçilen öğeleri iki nokta arasındaki uzaklığın herhangi bir seviyesinde bir noktada yeniden yerleştirmek için kullanılır. Offset, çoğunlukla mekanik sistemler ile mühendislik disiplinlerinin tasarımında kullanılır. Aynı şekilde çizgi araç çubuğundaki yuvarlak, kare veya koni tarzı hatları tekrar etmek için offset düğmesi kullanılmaktadır.
  • EXTEND: Extend komutu, seçilen öğelerin uçlarını el ayarlayabileceğiniz bir emir olarak tanımlanabilir. Bu komut erişilemeyen nesneleri ekrana çizebilmenize olanak sağlar. Uygulama platformunda genişletme komutu nesnelerin uçlarını çizmenizi, yeniden ölçüm yapmanızı ve aralığın dışına geçmenizi mümkün kılar. Sodium ölçekleme komutu, seçilen öğeyi herhangi bir noktaya kadar genişletebilir.

Autocad Komutlarının İleri Seviyesi

Autocad ileri seviye komutları sayesinde profesyonel kalitede çizimler gerçekleştirebilme imkanımız olacak. Aşağıda listelenen komutlar ileri seviye tasarımlar yapmak için en çok kullanılan tekniklerden bazılarıdır:

  • SPLINE: Spline komutu, şekillerin daha doğru ve kontrollü çizimini sağlamaya yardımcı olur. Spline, İngilizce terimi olan “Şekil Denkleyicisi” ile kullanılmaktadır. Spline üç açıdan oluşturulur. Spline, kullanıcının mevcut doğruların kullanımı ile istenen bağlanma noktalarının seçilmesi yoluyla oluşturulabilir.
  • BLOCK: Block, bir veya birden fazla öğeyi tek bir blok oluşturmak amacıyla kullanılan bir komuttur. Bu komut, çizilecek olan diğer unsurları göz ardı eden bir işlevsellik sağlar. Bir blok oluşturma komutunun kullanımı, çizim boyutlarının, çizim zamansının ve dosya boyutunun daha az olmasını sağlar.
  • EDIT: Edit komutu, oluşturulan tüm çizim öğelerinin silinmesini, değiştirilmesini, yeniden adlandırılmasını ve daha fazlasını sağlar. Bu, konumlarını değiştirme ve simetrik olarak değiştirme, çizimlerin basılması ve plottings ile ilgili çeşitli ayarlar yapılması gibi yönetim görevlerini kolaylaştırır.
  • COPY: Copy komutu, kullanıcıların, seçilen öğeleri, mevcut çizimin dışına doğru yerleştirmelerine izin veren bir komuttur. Basitçe, komutu seçtiğinizde, tek bir noktadan seçilen öğeler belirlediğiniz yöne kopyalanır. Dikkatli çalışmalar yaparak bunu uygun olarak uygulayabileceksiniz.

Sonuç

Autocad aracılığı ile çizilen tasarımların üretime hazır hale gelmesi ve birçok mühendislik disiplininin mimari ve teknik tasarımlarını yapabilme becerisi kazanılmıştır. Ancak Autocad programının kullanımının zorlukları olacaktır. Kapsamlı olan komut listesini iyi bir şekilde öğrenmek, farklı kullanımlarını değerlendirebilmek ve kullanmayı bilmek gerekir. Bu konuda sağlam bir eğitim ve tecrübe büyük önem arz etmektedir. Autocad komutlarının nasıl kullanılacağını ve gerekli işlemleri gerçekleştirmek için hangi komutların kullanılabileceğini anlamak ve özelleştirmek sürecini kolaylaştırmak için Autocad komutlarının kullanımını tam olarak bilmek gerekmektedir.

 

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *